2024-10-24: Nordic and baltic design summit på Röhsska museet
Om konferensen
Den 24–25 oktober 2024 arrangerades Nordic & Baltic Design Summit i Göteborg, en konferens som samlade designorganisationer, beslutsfattare och tjänstepersoner från Norden och Baltikum. Syftet var att utforska hur design kan driva på den gröna omställningen och bidra till socialt hållbara samhällen.
Konferensen, med temat "Design för ett grönt, livskraftigt och socialt hållbart Norden och Baltikum", fungerade som en plattform för nätverkande och erfarenhetsutbyte. Deltagarna diskuterade designens roll i att skapa cirkulära samhällen och attraktiva livsmiljöer. Konferensen betonade vikten av samarbete mellan olika sektorer för att accelerera omställningen mot hållbara samhällen.
Nordic & Baltic Design Summit 2024 markerade starten på en återkommande aktivitet inom det nordiska samarbetet, med målet att regionen ska ligga i framkant i den gröna omställningen.
Vårt bidrag
Vi presenterade flera prototyper på konferensen. Temat var att begripliggöra energi.
Den kanske mest udda var att representera effekt mätt i kW från vardagliga aktiviteter med ljudfrekvenser som sedan styrde en ferrofluidlampa (fungerar utseendemässigt ungefär som en lavalampa). Ju lägre effekt en aktivitet har desto långsammare pulserar ljudet, vilket leder till långsamma flödande rörelser från ferrofluiden i lampan, men ju högre effekt en aktivitet desto snabbare pulserade ljudet och desto mer "stressad" upplevdes rörelserna från ferrofluiden.
En annan demonstrator var resultatet av ett examensarbete, och var ett sätt att representera energi. I examensarbetet hade ett rör med två stycken starka magneter som repellerar varandra byggt. För att trycka ihop röret krävs totalt i Joule energi, vilket betyder att om man trycker ihop röret en gång per sekund får man en effekt på 1 watt. Det betyder att för att generera samma effekt som att koka en liter vatten krävs 1500 personer som trycker ihop likadana rör. Eller för att generera lika mycket energi som finns i en grillkolsbrikett måste man trycka ihop röret 1 gång per sekund i 200 timmar. Detta ger en tydlig känsla över hur mycket energi som egentligen krävs för vardagliga aktiviteter.
Det sista nya vi presenterade var ett nytt upplägg på hur man kan diskutera energiåtgången för olika moment i att tillverka en T-shirt, där vi använde kolbriketter och det energiinnehåll som finns i en sådan för att representera den energi som krävs.